NHV Hoedenwedstrijd 2015
Thema 'Art Deco'
Het thema van de hoedenwedstrijd van 2015 was Art Deco. Art Deco is een populaire stijlbeweging uit de periode 1920 tot 1939. Het is een decoratieve, 'versierende' stijl die zijn naam ontleent aan de in 1925 gehouden Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs en is de opvolger van art nouveau.
De winnende ontwerpen
Linkerfoto, van links naar rechts - Mieke Geluk, Piet van Manen, Clementine Jesterhoudt, Elly Stemerdink, Piet van Manen
Rechterfoto, van links naar rechts - Angelika Löbering, Renee Gase, Monique Scheldeman, Clementine Jesterhoudt, Rolien Korsjens
De winnende ontwerpen
Alle inzendingen voor de NHV Hoedenwedstrijd zijn op zaterdag 6 juni 2015 gepresenteerd tijdens een wervelende openingsshow in Restaurant De Gaanderij in Leiden. Na afloop van de openingsshow zijn door de jury de tien genomineerde hoeden en de winnende ontwerpen bekend gemaakt.
Van links naar rechts - Renee Gase (1e prijs), Monique Scheldeman (2e prijs), Rolien Korstjens (3e prijs)
Jury
De jury bestond dit jaar uit Berry Rutjes (links), Monique van Sandick (midden) en Bernadette Drenth (rechts).
Berry Rutjes heeft zich na haar modeopleiding in Den Haag bij het London College of Fashion gespecialiseerd in de klassieke, ambachtelijke technieken van het hoeden maken. In haar eigen atelier: Berry Rutjes Hatdesign, ontwerpt en maakt ze hoeden in alle soorten en maten voor de meest uiteenlopende vrouwen, van de gewone student tot Koningin Maxima. Zij ziet het maken en ontwerpen van hoeden als meer dan een vak, het is haar passie. In een hoed komt alles samen: creativiteit, vakmanschap en uitstraling.
Moniek van Sandick is een afgestudeerde antropoloog. Ze is Brabantse van geboorte maar sinds haar studie aan de universiteit van Leiden is zij er blijven wonen. Sinds 2006 is zij hier, zoals ze het zelf noemt, een goedgemutst gemeenteraadslid. Haar belangstelling voor hoeden begon al vroeg, tijdens snuffeltochten in de verkleedkist en daarna met de boeken van Cissy van Marxveldt. Deze speelden zich, heel toepasselijk, af in de tijd van de Art Deco periode. Later heeft zij als trouwambtenaar naar hartelust genoten van de bijzondere hoofddeksels van de moeder van de bruid.
Bernadette Drenth studeerde af als textielvormgever aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Haar werk is geïnspireerd door traditionele textiele technieken en historische monumentale kostuums, maar zij combineert dit met ongebruikelijke materialen als plastics, karton, blik en zelfs hout. Dit resulteert in 'Beeldige Kleding' oftewel 'Wearable Art': kostuums die wel gedragen kunnen worden, maar die meer wandelend kunstwerk zijn dan mode. Met haar eenmanszaak TEX & uitleg is zij actief op het gebied van textielvormgeving, theaterontwerp, lessen en workshops, en hiernaast levert zij zowel op creatieve als organisatorische wijze haar bijdrage aan de 3 October-vereeniging van Leiden.
Publieksprijs
Nadat de jury haar oordeel uit had gebracht, was het de beurt van het publiek om mee te beslissen wat de mooist gemaakte creatie van deze wedstrijd was. De wedstrijdhoeden waren van 7 t/m 27 juni 2015 te zien in Kunsthuis Leiden waar bezoekers ter plekke een stem konden uitbrengen op hun favoriete model.
Locatie expositie
Kunsthuis Leiden
Nieuwstraat 35
2312 KA Leiden
www.kunsthuizen.nl
Bekijk eerdere inzendingen
Nieuwsgierig naar de creaties van alle deelnemende ontwerpers? Bekijk alle inzendingen van de afgelopen jaren in de fotogalerie.